Египет предложи план за поетапно спиране на войната в Газа

Предложението включва и освобождаване на затворници

28.12.2023 | 20:16 Редактор: Толя Стоянова
Египет предложи план за поетапно спиране на войната в Газа

Египет е предложил план за спиране на войната между Израел и "Хамас" в Газа, но все още не е получил отговор, потвърди египетски представител, цитиран от Ройтерс.

"Предложението включва три последователни и свързани етапа, които завършват с прекратяване на огъня. След получаването на отговорите от заинтересованите страни предложението ще бъде подробно разработено и ще бъде обявено", заяви ръководителят на Държавната информационна служба Диа Рашван.

"Предложението е опит да се сближат гледните точки между всички заинтересованите страни в опит да се спре проливането на кръвта на палестинците и агресията срещу Ивицата Газа и да се възстановят мирът и стабилността в региона", добави Рашван.

Египетски източници от сферата на сигурността по-рано бяха заявили, че предложението включва многоетапно прекратяване на огъня, освобождаване на затворници от Израел и на заложници, държани от "Хамас". Египетски източник заяви, че е била повдигната идеята за следвоенно управление на Газа, предаде БТА.

Миналата седмица делегация на "Хамас", водена от ръководителя на движението Исмаил Хания, посети Кайро за разговори с египетски официални лица, съобщиха от групировката.

Снимка: БГНЕС