Швейцарците отхвърлиха увеличаването на златните запаси на страната

01.12.2014 | 03:52
Швейцарците отхвърлиха увеличаването на златните запаси на страната

Гражданите на Швейцария не подкрепиха предложението на проведения в неделя референдум за увеличаване на златните запаси, съобщава Ройтерс.

Допитването предлагаше да се подкрепи дела на златото в националния резерв от 8% на 20%.

Това означаваше да се купят над 1,8 хиляди тона злато за близо 66 млрд швейц.франка /55 млрд евро/, или около 67% от световното производство.

Швейцарците трябваше да решат и дали златото, което се пази в чужбина да се върне в страната и дали продажбата му трябва да се забрани.

Отрицателният вот надделя, въпреки кампанията "Спасете швейцарското ни злато".

Предложението, предвиждащо Swiss National Bank да държи 20% от своите резерви от 520 млрд швейц. франка ($540 млрд.) в злато и да не продава нищо от него бе отхвърлено от 77% от избирателите срещу само 23%, които гласуваха "за", съобщи правителството.

Прогнозите предвиждаха отхвърляне на инициативата.

Централната банка на Швейцария не подкрепи предложението, с обосновката, че те биха лишили страна от гъвкавостта на парично-кредитната политика.

В момента националната банка на страната разполага с 1,04 хиляди това злато и по този показател е шеста в света.

На всеки швейцарец се падат от 128,4 грама злато.

На референдума в неделя, 30 ноември избирателите отхвърлиха и другите две предложения: да бъдат наложени нови ограничения в имиграцията и за данъчните привилегии за чуждестранните милионери.

„Резултатите от двата референдума – златния и имиграционния – показват, че швейцарците искат да водят международна политика на сътрудничество и не искат ново напрежение със съседите си от ЕС, каза Рето Ферми, преподавател по икономика в Университета Сен Гален, цитиран от Ройтерс.