Мащабна война в Близкия изток изглежда предизвестена

Заради ударите на САЩ и нападенията на хутите

27.12.2023 | 10:41 Редактор: Тодор Петров
Мащабна война в Близкия изток изглежда предизвестена

Ударите на САЩ по цели в Ирак и новите атаки на бойците хути срещу корабоплаването в Червено море бяха последните предупредителни знаци, че войната в Газа рискува да се разрасне в по-широк конфликт, който дестабилизира Близкия изток.

Късно в понеделник Пентагонът съобщи, че силите му са нанесли удари по три обекта в Ирак, свързани с "Катайб Хизбула". Вашингтон заяви, че иракската бунтовническа групировка, подкрепяна от Иран, стои зад нападението, при което са ранени трима американски служители, а един от тях е в критично състояние.

"Въпреки че не се стремим към ескалация на конфликта в региона, ние сме ангажирани и напълно готови да предприемем допълнителни необходими мерки за защита на нашите хора и съоръжения", заяви в изявление министърът на отбраната Лойд Остин.

Във вторник базираните в Йемен бунтовници хути, също подкрепяни от Иран, подновиха нападенията си срещу корабоплаването в Червено море. MSC Mediterranean Shipping Co. потвърди, че контейнеровозът MSC United VIII е бил ударен по време на път за Пакистан. 

Централното командване на САЩ съобщи в публикация в социалните мрежи на X, че американски разрушител и изтребители F/A-18 са свалили 12 безпилотни летателни апарата, три противокорабни балистични ракети и две наземни крилати ракети, изстреляни от хутите над южната част на Червено море във вторник. Тя съобщи, че няма нанесени щети на корабите или данни за пострадали.

САЩ и редица други държави сформираха морска оперативна група, която да реагира на атаките в Червено море. 

Въпреки че Иран отрича да е помагал на бойци да атакуват търговски кораби, Ислямската република се закани, че Израел ще плати цената за въздушния удар в Сирия в понеделник, при който беше убит висш командир на Революционната гвардия.

Нападенията и други събития в региона подчертават все по-трудното балансиране на администрацията на Байдън, която се опитва да подкрепи Израел в битката му срещу "Хамас".

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 6 месеца
Какви хора и съоръжения имате в Ирак бе мухоморко... я се прибирайте в краваристанския обор и оставете останалия свят на мира! Сигнализирай за неуместен коментар