Папа Франциск: ИД извършва тежки грехове срещу Бог

Светият отец проведе съвместна литургия с Вселенския патриарх Вартоломей, след която и двамата призоваха за обединение на религиите за постигане на мир по света

30.11.2014 | 17:57 Редактор:
Папа Франциск: ИД извършва тежки грехове срещу Бог
Папа Франциск: ИД извършва тежки грехове срещу Бог

Франциск и Веротоломей заявиха, че всички вероизповедания по света няма как да останат безучастни към сълзите и страданията на жертвите на нехуманния и брутален терор на Ислямска държава.

"Тук, в Турция, ние чуваме силно случващото се в съседните държави. На лице е брутална война.  Нарушаването на мира, осъществяването на всички тези актове на насилие, особено насочени срещу най-слабите и беззащитните, това е тежък грях към Бог. Сълзите на жертвите от конфликта ни задължава да търсим пътища за помирение между религиите" - думи на папа Франциск.


Папа Франциск дори даде съвети на Международната общност откъде да започне в борбата си срещу джихадистите. Според него, основна задача трябва да бъде изкореняването на бедността, която е извор на все повече кадри за бойните редици на Ислямска държава. Той нарече използването на военна сила срещу джихадистите "законен начин за спиране на агресора", но призова за дълготрайно и устойчиво решение на конфликта.