fallback

Швейцарците отхвърлиха имиграционните ограничения

Прогнозните резултати показват, че над 74% от избирателите са гласували с „Не” на днешния референдум

30.11.2014 | 15:41 Автор: Георги Стоянов

Швейцарските гласоподаватели решително отхвърлиха предложението за ограничаване на годишната имиграцията в страната до не повече от 0,2% от населението й.

Прогнозните резултати показват, че над 74% от избирателите са гласували с „Не” на днешния референдум, съобщават местни медии, цитирани от BBC.

Поддръжниците на предложението настояваха, че подобна мярка би намалила натиска върху ресурсите на страната, докато според противниците, това би се отразило зле на икономиката.

Още по темата

Около една четвърт от 8-милионното население на Швейцария са чужденци.

Мярката щеше да принуди правителството да ограничи имиграцията от около 80 хиляди до 16 хиляди на година.

Според швейцарската система за директна демокрация гражданите могат да поискат референдум, ако съберат достатъчно подкрепа.

През февруари страната гласува за повторно налагане на имиграционни квоти, с което на практика отхвърли споразумението с ЕС за свободно движение на работна сила.

Правителството все още предстои да приложи резултатите от референдума, които обтегнаха отношенията между Цюрих и Брюксел.

Двата други референдума, провеждани в неделя, също изглежда не са получили достатъчно подкрепа.

Единият предвиждаше Швейцарската централна банка да увеличи златните си резерви, а другият, да бъде ревизиран данък за живеещите в чужбина швейцарски граждани.

През последните 20 години населението на Швейцария е нараснало с над 1 милион и към момента възлиза на 8,2 милиона. 23% от хората, живеещи в Швейцария, са чужденци, повечето граждани на страните от ЕС.

По данни на Swiss Info миналата година в Швейцария са имигрирали 81 хиляди души.

fallback
Още от Свят
fallback