fallback

Швейцарците гласуват на референдум за ограничаване на имиграцията

30.11.2014 | 13:26 Автор: Теодора Георгиева

Швейцарците гласуват на референдум за ограничаване на имиграцията. Вотът е иницииран от организацията „Екология и население”, която се бори срещу пренаселването. Групата иска да ограничи годишния миграционен ръст до 0,2% от населението, или до около 16 хиляди души.

Референдумът за ограничаване на имиграцията има за цел да защити околната среда. Организацията Екология и население призовава, както за намаляване на годишния миграционен ръст, така и за отделяне на 10% от фондовете за развитие за мерки за контрол на раждаемостта в южните държави.

Групата се аргументира със силния темп на застрояването и посочва, че ако той продължи, до 2050 година в Швейцария няма да остане природа. На референдума швейцарците ще бъдат попитани и за премахване на данъчния режим за заможните чуждестранни граждани в страната.

В допитването ще бъде поставен и въпросът за проект за задължаването на Швейцария да запази 20% от златните си резерви. Анализатори коментират, че инициативите имат малки шансове за одобрение.

В началото на годината швейцарците подкрепиха с минимално мнозинство от 50,3% ограничаването на масовата имиграция. Европейската комисия изрази съжаление от резултата от вота, тъй като той е в разрез с принципа за свободно движение на хора между Европейския съюз и Швейцария.

 

fallback
Още от Свят
fallback