Протести в Кайро срещу оправдаването на Хосни Мубарак

30.11.2014 | 12:06 Редактор: Теодора Георгиева
Протести в Кайро срещу оправдаването на Хосни Мубарак

Ожесточени протести в Египет след решението на съда да свали обвиненията от бившия президент Хосни Мубарак . Той е обвинен за убийствата на демонстранти по време на революцията през 2011 година, която сложи край на управлението му.

 

Хиляди египтяни се събраха на площад Тахрир в Кайро, за да изразят гнева си от решението на съда да свали обвиненията от Хосни Мубарак. Протестиращите скандираха „Хората искат падане на режима“, а други издигаха лозунги, които са били популярни по време на революцията през 2011 година.

Протестите прераснаха в сблъсъци. Полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне събралото се множество от хора. От здравното министерство коментират, че най-малко един демонстрант е загинал, а девет са били ранени.

 

"Много съм развълнуван, защото пропуснах предишните протести на 25 януари. Мои приятели и братя тогава пострадаха. Когато чух, че Мубарак е невинен, бях шокиран:, заяви протестиращ.

Привържениците на Мубарак пък празнуваха от решението на съда.

"Благодаря на Бога, че е невинен. Той е почтен човек, той води битка в страната и даде сигурност в продължение на три десетилетия. Ние празнуваме"коментира привърженик на Мубарак.

Съдът оттегли и обвиненията към Мубарак по друго дело за корупция. Въпреки това той скоро няма да бъде освободен от затвора. През май тази година Мубарак беше осъден на три години затвор заради незаконни присвоявания на 19 млн. долара, които са били отделени за реставрация на резиденцията му.

"Присъдата на века", както я наричат местните журналисти, трябваше да стане ясна през септември, но беше отложена, за да се подготвят всички материали по делото. Мубарак беше осъден на доживотен затвор през 2012 година за съучастие в смъртта на 846 демонстранти.