8 от 10 гърци не могат да си платят сметките, България е на 4-о място

87% от гърците смятат, че стандартът на живот ще се влоши през следващата година

23.12.2023 | 09:10 Редактор: Искра Ангелова
8 от 10 гърци не могат да си платят сметките, България е на 4-о място

Въпреки факта, че списание "Икономист" обяви Гърция за страна на годината, според статистиката жителите на страната мислят по съвсем различен начин. Гръцката икономика отбеляза известен спад през последните години. Енергийната криза, причинена от войната в Украйна, както и инфлацията, доведоха до намаляване на икономическия потенциал на гражданите.

В края на краищата, в много проучвания на общественото мнение гражданите цитират нарастващите цени като най-фундаменталния проблем, пред който е изправено гръцкото общество. Проучване на "Евробарометър" потвърждава, че въпреки че гръцката икономика расте, осем от десет граждани не могат да плащат сметките си.

87% смятат, че стандартът на живот ще се влоши през следващата година, 12% не очакват промени или влияние върху стандарта на живот, а 1% смятат, че стандартът на живот се е подобрил, съобщава кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

На европейско ниво 73% смятат, че стандартът на живот ще се влоши с времето, 24% смятат, че няма да има промени или влияние върху стандарта им на живот, 2% смятат, че стандартът им на живот се е подобрил, а 1% не са отговорили.

Осем от десет гърци изпитват трудности при плащането на сметките си. На въпроса дали гърците са имали затруднения с плащането на сметките си през изминалата година, 50% отговарят, че не са могли да плащат сметките си през някои времена, 36% отговарят през повечето време, а 14% казват, че не са имали затруднения с плащането на сметките си.

Други членки на ЕС отговарят, че нямат проблеми с плащането на сметки, 28% казват, че имат проблеми с плащането на сметките си от време на време, 9% казват, че имат проблеми с управлението на финансите си през повечето време и 1% не са могли да отговорят.

Гърция е на първо място сред страните с най-голямата невъзможност за плащане на сметки. Същият въпрос е зададен на граждани на 27 страни членки на ЕС. Съдейки по техните отговори, държави с най-малко финансови проблеми са Швеция с 6%, Дания със 7% и Финландия с 20%.

Топ 10 на страните с най-висока несъстоятелност на жителите:

- Гърция - 86%,

- Португалия - 64%

- Кипър - 63%

- България - 59%

- Италия - 57%,

- Румъния - 57%

- Ирландия - 55%

- Хърватия - 53%

- Латвия - 37%,

- Франция - 36%

Снимка: БГНЕС / Архив


3
0 rate up comment rate down comment 0
Алито от София
преди 7 месеца
Ако има някой който вярва на византийците, това е Искра Ангелова, само да ви сетя че гърците взеха 300 милиарда евра и не са върнали един евро цент, а обявиха че не и стигат тези пари, искаха още 50 милиарда, но всичко се потули, настъпи криза и Европа и опрости дълговете, пак така даваха и да теглят до 300 евра от банкомати, и даже снимаха опашките, а не снимаха как после влизат у банките и си теглеха остатъка от необходимата сума, и сега е така, само ревът че нямат, а са пълни с мангизи Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 1
ЧехлЮ
преди 7 месеца
Да им имам немотията.... За протокола, от 2007 съм в Гърция. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 12
Баба Яга
преди 7 месеца
Що бе, нали като приеха еврото стана "по-добре"? Сигнализирай за неуместен коментар