Парламентарни избори в Молдова

30.11.2014 | 10:17 Редактор: Теодора Георгиева
Парламентарни избори в Молдова

В Молдова се провеждат парламентарни избори. Вотът се определя като тест за бъдещия курс, който ще предприеме страната – евроинтеграция или по-тесни връзки с Русия.

Близо 2,7 милиона души имат право да упражнят вота си. Битката за 101 местния парламент е доста оспорвана. Социологическите проучвания показват, че проевропейските партии пък се очаква да получат около 40% от гласовете. Опозиционната комунистическа партия също се очаква да има силно представяне. 

Тя се надява да се възползва от нарастването на икономическите проблеми в рамките на прозападното правителство в Молдова. Страната е една от най-бедните в Европа. Ситуацията се влоши след като Русия наложи забрана за внос на земеделски продукти в резултат от споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

От Центъра за стратегически изследвания и реформи коментират, че единственият изход е Кишинев да намери необходимия баланс в икономическите интереси, както със Запада, така и с Изтока.


"Правителството обеща много на хората, но на тях им писна да чакат всички обещания да станат реалност. Това се отнася и за резултатите от европейската интеграция. По тази причини ние имаме нужда от промяна на политиката и постигане на баланс в икономическите ни интереси със Запада и Изтока", коментира Елена Горелова - заместник-директор Център за стратегически изследвания и реформи.

 

Още по темата

Анализатори коментират, че резултатът от парламентарните избори дава надежда да се определи дали Молдова ще се придържа към настоящите си проевропейски реформи или ще се върне към орбитата на Москва. Проучване на общественото мнение показва, че въпреки ратифицираното споразумение за асоцииране с Европейския съюз, жителите на страната са разделени по отношение на членството в Съюза.