fallback

Първа крачка на Никола Саркози към връщане в политиката

Днес той най-вероятно ще оглави Съюзът на народното движение

29.11.2014 | 17:37 Автор: Красимир Кирев

Изборите за председател на партията са електронни, като гласуването приключва в 21ч българско време. 

Ако Саркози наистина спечели председателството на партията, това може да се разглежда като силен трамплин за него към завръщане в политиката, защо не скоро и в управлението на Франция.

Още през септември 59-годишният политик разкри най-лошо пазената тайна във френската политика – тази, че има намерение за завръщане. 

Тогава той нарече себе си спасителят на неговата силно разделена консервативна партия, която е всичко друго, но не и силна опозиция на разклатената левица на държавния глава Франсоа Оланд.

Иначе целта на Саркози е ясна – да си върне ключовете от Елисейския дворец, загубени през 2012 г.

Това може да стане на президентските избори през 2017 г.

В последните дни той обиколи цяла Франция, за да търси подкрепа за своята кандидатура, посочвайки неоспоримия факт – Съюзът на народното движение трябва да се възползва от посредствеността в управлението на социалистите.

За поста председател на десницата, Саркози се сблъсква с Бруно льо Мер, бивш министър от редиците на партията, както и депутатът Ерве Маритон. 

Победителят обаче трябва да има предвид, че на политическата сцена във Франция има нов силен играч – евроскептиците на Марин льо Пен. Може би именно тя и Саркози ще кръстосат шпаги на следващия вот за държавен глава...

 

fallback
Още от Свят
fallback