fallback

Липсата на работна ръка накара Гърция да разреши на мигрантите да работят законно

Около 30 хил. души ще кандидатстват за новия тип разрешително

19.12.2023 | 19:15 Автор: Тодор Петров

Гръцкият парламент гласува законодателна поправка, която позволява издаването на разрешителни за престой на незаконните мигранти, живеещи в страната. Мярката цели да реши проблема с недостига на работна ръка.

Законът за легализирането на нелегалните мигранти беше приет с мнозинството от депутатите. Поправката на Министерството на имиграцията за легализиране на хиляди нелегални мигранти беше официално приета, въпреки сериозните разногласия в управляващата партия "Нова демокрация".

Поправката предвижда предоставянето на тригодишни разрешителни за престой, които ще позволят и достъп до трудовия пазар, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според законопроекта на правителството мигранти и търсещи убежище, които живеят в страната от поне три години, нямат криминално досие и им е предложена работа, могат да кандидатстват до декември 2024 г. за ново разрешение за пребиваване.

От Министерството за миграцията разчитат, че около 30 хил. мигранти, предимно от Албания, Грузия, Пакистан и Филипините, ще кандидатстват за новия тип разрешително.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback