fallback

ЕК ще наблюдава още България заради макроикономически дисбаланси

28.11.2014 | 19:52 Автор: Теодора Георгиева

България е сред 16-те държави, които Европейската комисия ще продължи да наблюдава заради наличие на макроикономически дисбаланси. Това е отбелязано в представения днес доклад по Механизма за ранно предупреждение. България продължава да е във фокуса на вниманието на Европейската комисия, заради безработицата, бедността и проблемите във финансовия сектор.

В оповестения доклад Европейската комисия отбелязва, че проблемите във финансовия сектор в България могат да имат сериозни последици за макроикономическата стабилност. Институцията отбелязва, че една банка у нас е била поставена под специален надзор, а друга е получила подкрепа за ликвидността си от държавата.

Социалните предизвикателства пред България също са големи. Безработицата остава висока и сред младежите продължава да расте. Нетните международни инвестиционни позиции, цената на труда и задлъжнялостта на частния сектор са сред другите индикатори, заради които страната ни се нарежда сред тези с макроикономически дисбаланси.

Те са разделени в три групи. България попада в третата, която се определя като най-леката. В нея попадат и Германия, Швеция и Холандия.

В същото време днес беше представена и оценката за бюджетите на държавите от еврозоната. Комисията даде срок на Франция, Италия и Белгия до март 2015 година да коригират своите бюджети. В противен случай те рискуват да си навлекат глоби за нарушение на строгите правила за разходите в еврозоната, съобщава AFP.

Според еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси, Европейският съюз няма да се поколебае да пусне в действие строгите бюджетни правила, ако страните в еврозоната, които надхвърлят определения от Брюксел таван за бюджетните дефицити,не направят необходимите реформи.

 

fallback
Още от Свят
fallback