Папата на посещение в Турция

28.11.2014 | 19:47 Редактор: Теодора Георгиева
Папата на посещение в Турция

Папа Франциск пристигна на тридневна визита в Турция. Главата на Римокатолическата църква пледира за мирно съвместно съществуване между различните религии в един район, който пламти от насилие и в една страна, където древните християнски традиции постепенно изчезват.

Папа Франциск изрази благодарности към Турция за това, че е свидетел на продължаващите конфликти в Близкия изток. Той беше посрещнат от президента Реджеп Тайп Ердоган в Анкара. След това  се отправи към Истанбул, където посети мавзолея на основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк .

На историческото си тридневно посещение в югоизточната ни съседка, главата на Римокатолическата църква има за цел да засили връзките с мюсюлманските лидери. Религиозната толерантност и борбата с екстремизма са сред основните теми, които са във фокуса на вниманието по време на визитата на папата.

 

"Междурелигиозен и междукултурен диалог могат да дадат важен принос за постигане на тази възвишена и неотложна цел. Необходимо е да се сложи край на всички форми на фундаментализъм и тероризъм, които сериозно унижават достойнството на всеки и експлоатират религията", заяви папата.

Турците се надяват, че визитата ще допринесе за разширяването на религиозния диалог.

"Надявам се да има диалог между религиите, тъй като това е от съществено значение за бъдещето на обществото. Надявам се, че резултатът ще бъде добър за всички", заяви жител на Анкара.

Други пък са скептично настроени от посещението на папата.

 "Мисля, че е невъзможно да бъдат разрешени проблемите, произтичащи от различните религии. Но намирам за положително посещението на представител от Ватикана", заяви жител на Анкара.

Темата за ситуацията със сирийските бежанци също е ключова. Турция е приела около 1.6 милиона бежанци от Сирия, повечето от които живеят близо до границата. Посещението на папа Франциск в Турция е шестото му поред пътуване в чужбина след избирането му за папа през март 2013 година. Това е четвърта визита на папа в мюсюлманска държава.