Гърция е в плен на лошото време, предупреждават за интензивни валежи

Движението на фериботи е спряно

16.12.2023 | 11:12 Редактор: Вяра Димова
Гърция е в плен на лошото време, предупреждават за интензивни валежи

Според извънредния метеорологичен бюлетин  на гръцката метеорологична служба EMY страната ще бъде залята от лошо време със сняг, дъждове и бури. Валежите ще са предимно в западната и северната част на страна и се очаква през следващите часове да се засили и разшири в повечето области. Сняг ще вали в планините и полупланинските райони на Северна Гърция с ниска надморска височина.

Понижението на температурата ще се усети през следващите няколко часа в цяла Северна Гърция, температурата ще се понижи и в централните части на страната с 6 до 8 градуса по Целзий, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

От днес сутринта има рецесия на проливните дъждове и бури на запад, но в източната част на страната явленията ще отслабват от следобедните часове и ще бъдат ограничени до източната част на Егейско море и южните морско-крайбрежни участъци. 

Валежи от сняг, които на места ще бъдат обилни, ще има по високите полета, както и в полупланините на Централна и Северна Гърция, докато в Източна Македония и Тракия ще вали сняг и на ниски височини площи. Във вечерните часове се очаква отслабване на валежите от сняг.

Фериботните маршрути от Лаврио до Кеа не работят, докато фериботната линия Аркица - Едипсос е затворена. Освен това само един маршрут ще се изпълнява от Волос до Скиатос. Все още са затворени линиите Кавала - Принос Тасос и Александруполис - Самотраки. По линията Керамоти – пристанище Тасос корабните маршрути се изпълняват само с кораби от затворен тип.

Пътниците, които ще пътуват, както отбелязват властите, трябва да се свържат с местните пристанищни власти и туристически агенции преди заминаването си за всякакви промени или модификации на маршрутите, които могат да бъдат причинени от неблагоприятни метеорологични условия.

В Атика  се очакват обилни валежи и силни бури, които постепенно ще отслабват. През останалата част от деня на места и на моменти се очакват валежи с акцент в северната част на префектурата. След обяд в планините ще има преходни слаби валежи от сняг. Температурите ще са от 7 до 13 градуса, но на север ще останат с 2-3 градуса по-ниски.

Що се отнася до Солун, в планините се очакват валежи от дъжд и сняг, а в полупланинските райони ще вали сняг. Температурите ще са от 3 до 6 градуса.

Снимка: архив, БГНЕС