Бъдещето на Шотландия в Обединеното кралство

Коментар на Том Хънтър, шотландски милиардер, за телевизия Bloomberg от Лондон

28.11.2014 | 13:33 Редактор: Георги Стоянов
Бъдещето на Шотландия в Обединеното кралство

Нещата отиват ли по-далеч, отколкото очаквахте?

Том Хънтър: Да, добро утро. Според мен Робърт Смит свърши чудесна работа. Знаеше се, че консенсусът ще е много труден, защото бяха направени користни обещания, точно преди да гласуваме.

Беше ясно, че работата ще е трудна. Така, че той свърши чудесна работа. Второ, мисля, че това е една добра крачка напред.

Мисля, че така Шотландия ще е по-отговорна при събирането на данъци и харченето на средства.

Сега се грижим и за двете страни на бюджета. Но според мен наистина е важно посланието, политиците да престанат да се карат за повече власт и да се фокусират на 100% върху това, как да направят Шотландия по-просперираща и справедлива страна.

Смяташ ли, че това ще се случи. Джон Суини каза, че отстъпките не са достатъчни. Смяташ ли, че ще има натиск за повече и смяташ ли че това ще отклони вниманието от по-важните неща?

Том Хънтър: Да, мисля, че ако идеята за независимост продължи да е гореща тема за неопределено дълъг период, това няма да е добре за страната.

За това аз се обръщам към всички политици. Политиците, които искаха независимост изгубиха. Хората в Шотландия гласуваха да останат в Обединеното кралство.

Така че всички политици трябва да признаят, какво се е случило, да го преглътнат и да направят това, за което са избрани, а именно да направят Шотландия по-просперираща и справедлива страна.

Колко значим е фактът, че сега шотландците има правомощията да национализират железниците си, да определят данъка върху въздушния транспорт? Колко значими са тези промени?

Том Хънтър: Мисля, че това са много значими правомощия, които шотландския парламент ще получи. Мисля, че са много важни.

А по отношение на това, как всичко това ще бъде прието в останалата част от кралството. Колко трудни ще станат отношенията сега? Очакваме парламентарните избори през 2015 и се питаме, какво ще се случи. Колко решаващ ще е въпросът, че Шотландия е получила право да определя данъка върху доходите? Все пак шотландците ще гласуват в Уестминстър и бюджета на страната като цяло?

Том Хънтър: Аз съм оптимист. За това наистина се надявам, че политиците ще направят това, за което са избрани.