Бойкот на Черния петък в САЩ

Акцията е в знак на протест срещу оневиняването на полицая, убил тинейджър във Фъргюсън

28.11.2014 | 08:58 Редактор:
Бойкот на Черния петък в САЩ
Бойкот на Черния петък в САЩ

Американски знаменитости апелираха за бойкот на Черния петък – най-оживения пазарен ден в САЩ. Акцията им е в знак на протест срещу оневиняването на полицая, убил чернокож тинейджър през август във Фъргюсън.

В социалните мрежи хип-хоп продуцентът Ръсъл Симънс, звездата от телевизионния сериал „Дневниците на вампира” Кат Греъм, комикът Джеси Уилямс от „Анатомията на Грей“ призоваха афроамериканците „да не похарчат нито цент”. Към апела се присъединиха журналисти и религиозни водачи.

В страната живеят близо 43 милиона афроамериканци. Местните медии очакват в случай на масов бойкот сериозно да спаднат обичайните за един Черен петък печалби на търговските мрежи. Според проучване на центъра „Нилсън” идната година покупателната способност на афроамериканците в САЩ ще достигне 1100 милиарда долара. „Като няма правосъдие, да няма и печалби. Фирмите и хората говорят само за долари – хайде да им поговорим тогава”, написа в Twitter актьорът Джеси Уилямс.

Въпреки апела за бойкот така наречения „Черен петък“ отвъд океана вече е в разгара си. Подсилили се с традиционната празнична пуйка в Деня на благодарността, милиони американци се втурнаха към магазините в търсене на грандиозните отстъпки. Анализатори предричат, че в първия ден от празничното пазаруване в САЩ американците ще изхарчат близо 2.5 милиарда долара.