Първо заседание на новия украински парламент

27.11.2014 | 19:44 Редактор: Мартина Ганчева
Първо заседание на новия украински парламент

Президентът Петро Порошенко и новата коалиция във Върховната Рада подкрепиха премиера  Арсений Яценюк за още един мандат. Днес беше първото заседание на новия парламент, след като прозападните партии спечелиха изборите миналия месец. Депутатите изпяха националния химн, преди да запазят минута мълчание в памет на убитите при протестите в Киев и в конфликта в Източна Украйна. Те прочетоха заедно клетва да служат на украинския народ. 341 депутати от 450-местната Върховна Рада гласуваха Яценюк да остане начело на правителството. Той е на този пост от свалянето на бившия президент Виктор Янукович през февруари.

Арсений Яценюк – премиер на Украйна 

"Можете да се борите срещу армията. Можете да я надвиете. Но никога не можете да победите украинския народ. РЪКОПЛЯСКАНЕ. Уважаеми Господин Президент, моя отговорност е да направя всичко, което казахте от тази трибуна. Това е наша обща отговорност“

Бившият заместник-премиер Володимир Гройсман бе избран за председател на парламента. Съгласно украинското законодателство той поема функциите на президент, ако държавният глава не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Володимир Гройсман – председател на парламента

"Заедно с вас, ако ми се доверите, като председател на Върховната Рада, ще направя всичко, за да бъде Украйна успешна, европейска, просперираща страна. Слава за Украйна“

В обръщението си към новия парламент Петро Порошенко заяви, че 100 процента от украинците са за единна държава, без федерализация. 

Петро Порошенко – президент на Украйна 

"Мисля, че всички разбрахте, че нямаме друг изход, освен да увеличм военното присъствие. И много скоро да представим подходящ законопроект за бюджета във Върховната Рада. Разчитам на вашето сътрудничество. Разчитам на патриотизъм."

Порошенко заяви също, че руското участие в украинския източен сепаратистки конфликт е насърчило украинците да подкрепят идеята за бъдещо членство в НАТО.