Национална стачка парализира Гърция

Транспортът и услугите в Гърция замряха

27.11.2014 | 17:23 Редактор: Мартина Ганчева
Национална стачка парализира Гърция

24-часова стачка напълно парализира държавния и частния сектор в Гърция. Протестната акция е свикана от двата представителни синдиката и минава под мотото „Реагираме на всяка мярка от кредитното споразумение, подценяваща нашия живот“. На 26 ноември южната ни съседка за пореден път не успя да се договори с кредиторите си.

Транспортът и услугите в Гърция замряха. Не се движат влакове, кораби, автобуси, самолети, фериботи. Училищата също останаха затворени. Държавните болници обслужват само спешни случаи. В стачката участват лекари, адвокати, търговци и предприемачи. Демонстрантите са против планираните съкращения и реформи на пенсионната система, изисквани от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Профсъюзите се противопоставят на плановете за по-строги икономии през 2015 г. Драконовските мерки, налагани от тройката, вече доведоха до увеличаване на безработицата и бедността. 

Вчера преговорите между тройката и представителите на Гърция в Париж завършиха без успех. Това поставя под въпрос излизането на южната ни съседка от спасителната програма на стойност 240 милиарда евро. 

Най-големият проблем на Гърция се оказа фискалния дефицит. Според кредиторите през 2015-а той ще бъде 2 милиарда евро. Атина обаче отхвърли подобна прогноза. Вероятно това е причината меморандумът за финансова помощ към Гърция, който изтича в края на 2014, да бъде удължен с няколко дни или седмици. „Причините са от техническо естество“, коментира гръцкият вицепремиер и министър на външните работи Евангелос Венизелос.

Мандатът на гръцкото правителство до висока степен зависи от успешното излизане на страната от спасителната програма. Премиерът Андонис Самарас се надява по този начин да спечели достатъчно подкрепа, за да се избегнат предсрочни избори през февруари, когато Гърция ще гласува и за президент.