Зеленски се срещна с Кристалина Георгиева, отпуснаха му близо $900 млн.

"Много държави ви завиждат за това постижение", каза директорът на МВФ

12.12.2023 | 19:40 Редактор: Искра Ангелова

Ключова визита на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон в търсене на финансова подкрепа за страната му. Програмата му започна със среща с директора на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. В следващите часове предстои и среща с американския президент.

900 милиона долара финансова инжекция отпуска МВФ на Украйна. Парите са част от общо 4 милиарда долара, които страната е получила от институцията през тази година. Ръководителят на Фонда - Кристалина Георгиева, похвали икономическото развитие Украйна и обеща, че подкрепата ще продължи.

"Специално искам да отчета изключителното представяне на икономиката на Украйна, независимо от продължаващата война в държавата. Растежът тази година е 4,5 процента, в последното тримесечие е 9,3 процента. Поздравления за това. Инфлацията в Украйна продължава да се понижава до 5,1 процента през ноември. Много държави ви завиждат за това постижение", коментира Георгиева.

Посещението на Зеленски във Вашингтон идва в критичен за финансирането на страната му момент.

"Украинците не сме се отказали и няма да се откажем. Вие можете да разчитате на Украйна. И ние се надяваме, че ще също така ще можем да разчитаме на вас", заяви украинският държавен глава.

Зеленски ще се срещне с Джо Байдън в търсене на подкрепа в продължаващата военна офанзива срещу Русия.

"Конгресът трябва да подкрепи решаващата помощ за Украйна, преди да излезе в коледна ваканция. Много е просто", отсече американският президент.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС