Байдън: Ще доставяме оръжия на Израел, докато не се отърват от "Хамас", но Нетаняху да внимава

Президентът на САЩ изрази непоколебима подкрепа към страната

12.12.2023 | 08:10 Редактор: Вяра Димова
Байдън: Ще доставяме оръжия на Израел, докато не се отърват от

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази своята непоколебима подкрепа за "безопасността на еврейския народ, сигурността на Израел и правото му на съществуване" след терористичните атаки на "Хамас" от 7 октомври, съобщи CNN.

Той изтъкна подкрепата си за Израел, като същевременно призна, че между него и министър-председателя Бенямин Нетаняху има разминаване по въпросите, като се пошегува, че веднъж е казал на израелския лидер: "Обичам те, но не съм съгласен с нито едно нещо, което имаш да кажеш". Той добави: "Днес е същото".

Все пак американският държавен глава заяви в забележките си по повод петата нощ от еврейския празник Ханука, че Израел се намира в "трудна ситуация" след нападението на "Хамас" и последвалата война в Газа.

"Ще продължим да предоставяме военна помощ на Израел, докато не се отърват от "Хамас", но трябва да бъдем внимателни - те трябва да бъдат внимателни", каза Байдън, цитиран от БГНЕС.

Президентът на САЩ приветства работата, която неговата администрация е свършила, за да осигури освобождаването на заложниците, които все още се държат в Газа, и доставката на хуманитарна помощ за региона.

"Работим непрестанно за безопасното връщане на заложниците. Лично аз прекарах безброй часове, вероятно до 20 часа с катарците и египтяните, израелците, за да осигурим свободата на заложниците, да вкараме камионите, да осигурим приток на хуманитарна помощ, да ги убедим да отворят портата, да накараме египетския президент Абдел Сиси да се увери, че е отворил портата в Египет", каза Байдън.

Снимка: БГНЕС