fallback

Успешни изпитания на ваксина срещу ебола в САЩ

Лекарството е безопасно и може да помогне на имунната система да се бори срещу вируса

27.11.2014 | 13:13 Автор: Лъчезар Вълев

Успешни изпитания на ваксина срещу ебола. Първите опити върху хора на ваксината, направени в Съединените щати, показват, че лекарството е безопасно и може да помогне на имунната система да се бори срещу вируса. Обнадеждаващата новина бе съобщена от директора на Националния институт за алергични и инфекциозни заболявания Антонио Фаучи, под чието ръководство група американски специалисти продължава да търси лекарство против смъртоносната болест.

Американските учени са изпробвали ваксината на 20 доброволци и са получили положителни резултати. Под въздействието на препарата имунната система на всеки от тях започнала да изработва антитела, противодействащи на ебола. Не са били наблюдавани опасни вторични ефекти, с изключение на краткотрайно повишаване на температурата у някои пациенти.

От американския институт за алергични и инфекциозни заболявания определиха това като „много обещаващ фактор“ и подчертаха, че сега науката е “на една крачка по-близо“ до разработването на ваксина против коварния вирус.

Тестовете и очевидните положителни резултати предизвикаха положителни отзиви във Вашингтон. Именно затова на 2 декември американският президент Барак Обама планира да посети института за алергични и инфекциозни заболявания, за да благодари на Фаучи и колегите му за усилията в борбата с вируса на ебола. Президентът възнамерява също да поиска от Конгреса отпускането през 2015 г. на допълнителни бюджетни средства за справяне с болестта.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback