Актрисата Мерил Стрийп получи почетното отличие Президентски медал на свободата

26.11.2014 | 18:26 Редактор:
Актрисата Мерил Стрийп получи почетното отличие Президентски медал на свободата
Актрисата Мерил Стрийп получи почетното отличие Президентски медал на свободата

Известната актриса Мерил Стрийп беше удостоена с най-високото американско гражданско отличие - Президентстки медал на свободата. Той й беше връчен лично от американския държавен глава Барак Обама. Наградата се дава на известни политици, дейци на науката, културата, общественици с принос в развитието на страната. Общо 18 души получиха отличието, сред тях е и музикантът Стиви Уондър.

Несравнима актриса, която насърчава проявите на състрадание на екрана и в живота - така американският президент Барак Обама описа актрисата Мерил Стрийп на бляскавата церемония. Тя е получавала повече номинации за Оскар от всеки друг актьор. Печели три за работата си в Крамър срещу Крамър, Изборът на Софи и Желязната лейди.

Тя е носител и на осем награди Златен глобус, наградата на филмовия фестивал в Кан, пет награди Грами и други престижни отличия.

"Публично заявявам: Обичам Мерил Стрийп. Обичам я. Мъжът й знае, че я обичам. Мишел знае, че я обичам. И двамата не могат да направят нищо", заяви Обама.

Музикантът Стиви Уондър също е сред отличените. Обама го нарече музикално чудо, чиято топлина и човечност могат да бъдат доловени във всяка нота на неговата музика. Сред другите носители на президентския медал на свободата са известната актриса Марло Томас, композиторът Стивън Зондхайм, телевизионният журналист на Ен Би Си Том Брокау и други. Президентският медал на свободата е учреден през 1945 година по решение на президента Хари Труман. С него са награждавани личности, отличили се по време на бойни действия. През 1963 година президентът Джон Кенеди променя статута на наградата.