Жан-Клод Юнкер представи инвестиционния си план

26.11.2014 | 18:10 Редактор: Теодора Георгиева
Жан-Клод Юнкер представи инвестиционния си план

315 млрд. евро за насърчаване на европейската икономика предвижда планът на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който представи разпределението на средствата пред евродепутатите. По думите на Юнкер с финансовия пакет Европа ще бъде отново "мястото на бизнеса" след години на кризи. Според критиците на Юнкер пък сумата е твърде малка, за да се постигне сериозен резултат.

Европа се нуждае от нов старт и днес Комисията осигурява стартовата площадка, заяви Жан-Клод Юнкер. Основата на петгодишната програма е новият Европейски фонд за стратегически инвестиции на стойност 21 млрд. евро, създаден с цел да се стимулират растежа и заетостта.

Юнкер заяви, че той ще бъде използван за привличане на поддръжници от частния сектор. Събирайки 21 млрд. евро, този фонд се очаква да генерира 240 млрд. евро за дългосрочни инвестиции и 75 млрд. евро за малкия и среден бизнес в периода 2015-2017 година.

Това ще отнеме натиска от националните правителства, които вече са изправени пред значителни дългове.

"Ние искаме да изпратим послание към хората в Европа и останалата част от света. Европа се връща обратно към бизнеса. Ние имаме нужда от структурни реформи, за да модернизираме социалния пазар, искаме фискална отговорност, за да възстановим доверието в обществените финанси.

Имаме нужда от свежи пари, но и от ново начало и инвестиции, от нещо повече от дългове. ЕС трябва да привлече частния капитал, без да се трупат повече дългове, защото нашите деца и внуци ще трябва да ги плащат.Европа трябва да се изправи с високи вдигната глава пред предизвикателството на нашето поколение, без да пуска печатниците за пари", заяви Жан-Клод Юнкер.

Юнкер описа плана си като "най-голямото усилие в най-новата история на ЕС да привлече допълнителни инвестиции без промяна на правилата. Той заяви, че не може да обещае конкретно каква сума от инвестициите ще бъде предназначена за всяка една отделна страна.

Юнкер твърди, че инвестициите в дадена страна могат да донесат само предимства за растежа в друга. Германският канцлер Ангела Меркел изрази подкрепата си за плана. Тя заяви, че нейното правителство ще подкрепи пакета по принцип, но трябва да бъде ясно на всички как в бъдеще ще се развият проектите.