Синдикалисти срещу Израел блокират оръжейни заводи във Великобритания

Призовават британското правителство да подкрепи постоянно прекратяване на огъня в Газа

07.12.2023 | 15:03 Редактор: Деси Николова
Синдикалисти срещу Израел блокират оръжейни заводи във Великобритания

Протестиращи в Обединеното кралство блокираха входовете на четири оръжейни фабрики, които доставят оръжия и материали на Израел, съобщиха активисти от групата "Работници за свободна Палестина" в социалните медии.

"Над 1000 синдикалисти на множество места във Великобритания блокират оръжейни фабрики, които доставят оръжие на Израел!", заяви групата в социалната мрежа X.

"Днес синдикатите блокираха 4 обекта във Великобритания, които произвеждат компоненти за изтребителя F-35, който в момента се използва при израелските бомбардировки на Газа", добави тя.

Десетки демонстранти с палестински знамена организират блокадите в завода на BAE Systems в Глазгоу, в завода на L3Harris в Брайтън и в обекти в Борнемут и Ланкашир, съобщи БГНЕС. Те също така призовават британското правителство да подкрепи постоянно прекратяване на огъня в Газа.

Обединеното кралство е ключов доставчик за израелската армия, като осигурява 15% от компонентите за израелските изтребители F-35, според доклад, публикуван от базираната в Обединеното кралство организация Campaign Against Arm Trade (CAAT) на 17 октомври. Общата стойност на тези договори се оценява на 422 млн. долара от 2016 г. насам, според CAAT.

Снимка: Pixabay