fallback

Жан-Клод Юнкер представя инвестиционния си план пред ЕП

Целта на стратегията е даде тласък на европейската икономика

26.11.2014 | 09:09 Автор: Лъчезар Вълев

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи пред Европейския парламент в Страсбург дългоочаквания инвестиционен план на стойност 300 млрд. евро. Целта на стратегията е даде тласък на европейската икономика. Планът на Юнкер всъщност не предвижда изразходването на пари от бюджета на Евросъюза за нови проекти, пише „Файненшъл таймс“. Вместо това, 21 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка и бюджета на Блока ще послужат като гаранции, които ще позволят на Европейската централна банка да събира нови средства на частните капиталови пазари. „Файненшъл тайм“ допълва, че инвестиционният не е обикновена програма, а пореден опит да се привлекат частни инвеститори в периферията и в най-затруднените икономики на Евросъюза.

Анализатори определят плана като крайъгълен камък от петгодишната стратегия на Юнкер, с която цели да стимулира икономиката, която бележи незначителен ръст след финансовата криза, която връхлетя Европа. Според EurActiv Юнкер планира да не настоява за по-големи вноски от страните-членки за инвестиции, особено след скандала с Великобритания заради необходимостта някои държави да дадат повече.

Седмицата е доста тежка за Жан-Клод Юнкер – не само заради представянето инвестиционния му план, но и заради гласуването на вот на недоверие, което е насрочено за утре. Причина за него станаха разкритията, че Люксембург е освободил от данъци много компании по време на 19-годишното управление на Юнкер като министър-председател. Наблюдатели коментират, че при провал на инвестиционния план – вотът на недоверия няма да бъде просто пропагандна формалност, а обективна реалност.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback