fallback

Ердоган отряза САЩ за скъсване на отношенията на Турция с "Хамас"

"Хамас" е реалност в Палестина, изтъкна турският президент

02.12.2023 | 16:30 Автор: Тодор Петров

Турският президент Реджеп Ердоган се противопостави на нарастващия натиск на САЩ за прекъсване на историческите връзки на Анкара с "Хамас" след безпрецедентните атаки на екстремистите срещу Израел.

Висшият служител на Министерството на финансите на САЩ по въпросите на финансирането на тероризма изрази дълбоката тревога на Вашингтон заради отношенията на Анкара с "Хамас" по време на посещение в Турция тази седмица. Заместник-секретарят Брайън Нелсън каза, че Вашингтон не е открил никакви пари, преминаващи през Турция към "Хамас", откакто войната в Газа избухна преди осем седмици.

Но той твърди, че Анкара е помогнала на "Хамас" да получи финансиране в миналото и сега трябва да използва местните закони, за да ограничи потенциалните бъдещи трансфери на средства.

Ердоган смята, че Вашингтон е наясно, че Турция не гледа на "Хамас" като на терористична организация, пише БГНЕС. 

"На първо място, "Хамас" е реалност в Палестина, това е политическа партия там и влезе в изборите като политическа партия и спечели. Ние формираме нашата външна политика в Анкара и я проектираме само според интересите на Турция и очакванията на нашия народ", каза Ердоган. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback