fallback

Чарлз III: Опасностите за климата вече не са отдалечени рискове

"Необходими са реални действия", заяви британският крал

02.12.2023 | 14:10 Автор: Толя Стоянова

Над 20 държави от четири континента, сред които и България, излязоха с обща декларация за тройно увеличение на дела на ядрената енергия. Общата позиция беше заявена в рамките на 28-ата конференция на ООН за изменението на климата. Сред участниците в световния форум в Дубай е и българският президент Румен Радев.

Държавите, приели документа, се ангажират да предприемат действия, които да гарантират, че атомните централи ще се използват в съответствие с най-високите стандарти за безопасност. Специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери призовава за действия, които да спрат вредните емисии, за да се ограничи глобалното затопляне. Това подчерта и британският крал Чарлз III. 

"Опасностите за климата вече не са отдалечени рискове. Виждал съм в Общността на нациите и отвъд нея безброй общности, които вече не могат да издържат на повтарящите се удари на природата, чийто живот и поминък са опустошени от изменението. Със сигурност са необходими реални действия, за да понесем нарастващия брой на неговите най-уязвими жертви. И нека да не забравяме, че светогледът на нашите предци ни учи, че всички ние сме свързани във всичко, което е нужно, за да се поддържа животът. Като част от тази велика и свещена система, хармонията с природата трябва да се отстоява", каза Чарлз III.

Българският президент Румен Радев подчерта, че подкрепя инициативата, защото тя обединява усилията за преодоляване на предразсъдъците спрямо ядрената енергия. Вчера държавният глава откри национален павилион на България.

"Аз вярвам, че нашето бъдеще зависи от нашите съвместни действия", заяви президентът.

На срещата на лидерите Чарлз III се появи с вратовръзка с мотиви от гръцкия национален флаг. Това даде повод за догадки, че е възможен намек към премиера Риши Сунак да реши спора с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис. Спорът е за това дали скулптурите от Партенона, известни още като "мраморите на Елгин", трябва да бъдат върнати от Британския музей обратно в Атина.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback