Защо Чък Хейгъл си подаде оставката като министър на отбраната на САЩ

Коментар на Марк Халперин и Питър Кук за телевизия Bloomberg

25.11.2014 | 18:07 Редактор: Георги Стоянов
Защо Чък Хейгъл си подаде оставката като министър на отбраната на САЩ

Марк Халперини: Чък Хейгъл, вече бившият министър на отбраната. Това е третият министър на отбраната в администрацията на Обама. Около оставката му ми хрумват поне три въпроса. Първо, защо се разделя с президента.

Bloomberg и други медии съобщиха, че президентът е поискал от Чък Хейгъл да си подаде оставката. Дали това е била идея на самия Чък Хейгъл или не?

Второ, кой ще е следващият министър. Вече има няколко имена, които се спрягат. И трето, каква ще е политиката по отношение на Афганистан?

Имаше новини през почивните дни. Също така ислямската държава, както и проблемът с Иран, който в момента е в ръцете на Джон Кери, но той определено има военен аспект.

Това ще е голяма история на фона на новата ера, която настъпва с новия републикански конгрес.

Нека започнем с първия въпрос, който ти повдигна. Дали е бил принуден или сам е избрал да си тръгне? Историята, която научаваме, е, че Чъг Хейгъл е бил маргинализиран. По-рано използвах думата кастриран, защото поне така изглеждаше, докато четях новините. Какво говори това за отношенията му с президента и ролята му на член на кабинета без особен опит на подобна висока позиция?

Марк Халперин: Той е приятел на президента от Сената и също така е ветеран от Виетнам. Въпреки това, когато беше номиниран, имаше много скептици.

Изслушването му преди да бъде назначен беше изключително трудно. Това беше човек, който много анализатори определяха като крайно неподходящ да управлява бюрокрацията в Пентагона и да играе сложната политическа игра в синхрон с Белия Дом.

Белият дом наистина се опитва да централизира политиката свързана с националната сигурност.

Джо Байдън е голям играч и мисля, че в този случай хората, които бяха скептични, се оказаха отчасти прави.

Нека се опитаме да отговорим на въпрос номер две, който ти повдигна. Питър Кук, нашият кореспондент във Вашингтон е с нас от D.C. Питър, кои са потенциалите наследници на Чък Хейгъл за поста министър на отбраната?

Питър Кук: Първо, той трябва да огледа хората, които са служили в департамента досега. Хора, които имат сравнително добър шанс да бъдат одобрени сравнително лесно, защото са били одобрявани и преди.

Няколко имена веднага ми идват наум. Едното от тях е Ащън Картър. Той беше заместник министър на отбраната.

Първоначално той се размина с поста заради назначението на Чък Хейгъл. Това е човек, уважаван както от демократите, така и от републиканците.

Много журналисти от Bloomberg го познават, защото той беше човекът, който купуваше оръжие за Пентагона в продължение на години.

Другото име, което си заслужава да споменем е Мишел Флорной. Тя беше директор за политиката на Пентагона.

Преди няколко месеца тя се оттегли от поста на заместник министър. Нейното име беше споменато от човек, който е близък до президента и близък до хората, които взимат решенията в Белия дом по редица въпроси свързани със сигурността.

Така че в този смисъл тя е по-близка до вътрешния кръг в Белия дом, отколкото Чъг Хейгъл някога е бил. Не се изненадвайте, ще чуем и други имена.

Процесът на одобрение обаче, ще е едно от ключовите предизвикателства сега, заради ограниченото време на Конгреса в сегашния му вид, тъй като републиканците ще поемат контрола през януари.

Няма съмнение, че Питър е прав, че ще е по-лесно за някой, който вече е преминавал през процеса на одобряване, да бъде одобрен отново. Но мога да предположа, че в Конгрес като този всичко може да се случи.

Марк Халперин: Знаем традиционния подход на републиканците към всички подобни назначения. Мисля, че шансовете са на страната на Флорной не само защото е жена.

Мисля обаче, че президентът има няколко възможности да създаде история. Никога до сега жена не е бил министър на отбраната.

Тя се приема за изключително квалифицирана. Тя е много популярна и в самия Пентагон и има много силни връзки с хората в Белия Дом.

Аз ще бъда донякъде изненадан, ако тя не бъде избрана и мисля, че тя е най-логичният кандидат, в момент, в който процесът на одобрение е от такова значение. Тя вече е преминавала подобно изслушване.

Марк, ти каза, че следващият министър на отбраната ще има много неотложни проблеми за решаване. Питър, какви са приоритетите?

Питър Кук: Първо имаме Ислямската държава, имаме, разбира се, американски войници в Афганистан, Марк спомена промените там.

Президентът все още иска да приключи военното участие на страната в Афганистан.

Сред приоритетите обаче трябва да поставим и бюджета. Това според мен беше нещо, с което Чък Хейгъл се чувстваше леко некомфортно.