Папа Франциск призова за единна имиграционна политика в ЕС

Европа е длъжна да работи за единна и справедлива имиграционна политика

25.11.2014 | 17:57 Редактор: Теодора Георгиева
Папа Франциск призова за единна имиграционна политика в ЕС

Европа е длъжна да работи за единна и справедлива имиграционна политика. За това призова папа Франциск по време на посещението си в Европейския парламент в Страсбург. Визитата му е знакова, тъй като глава на Римокатолическата църква не беше стъпвал в Европарламента от 26 години. Папа Франциск апелира за една нова Европа, която се върти около човека, а не около икономиката.

По време на първото си обръщение пред евродепутатите папа Франциск повдигна наболелия въпрос с положението на работниците и мигрантите. Изказването му идва само няколко дни след като 600 имигранти бяха спасени в Средиземно море между Сицилия и Северна Африка.

Главата на Римокатолическата църква призова европейските лидери да направят повече и да обединят сили, за да окажат помощ на тези, които рискуват живота си, за да достигнат до Стария континент.

 

"Ние не можем да позволим Средиземно море да се превърне в огромно гробище. Лодките, които всеки ден акостират по бреговете на Европа, са пълни с мъже и жени, които се нуждаят от приемане и помощ.

Липсата на взаимна подкрепа в рамките на Европейския съюз рискува да насърчи решения, които не вземат под внимание човешкото достойнство на имигрантите и по този начин допринася за робския труд и продължаващото социално напрежение", заяви папа Франциск.

Пред евродепутатите папа Франциск заяви, че е необходимо да се даде нов импулс и енергия на Европа. Той описва континента като възрастен човек с изпито лице, който рискува бавно да загуби душата си.

"Дойде време да се насърчават политики, които създават работни места, но преди всичко е необходимо да се възстанови достойнството на труда чрез осигуряване на подходящите условия на труд.

Време е да се работи за изграждането на Европа, която не се върти около икономиката, но около светостта на човешката личност, около неотменимите ценности: заяви папа Франциск.

След посещението си в Европейския парламент, папа Франциск се срещна и с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Европейския съвет Херман ван Ромпой. Това е второто европейско посещение на папа Франциск след избирането му. То продължи само четири часа, което го прави най-краткото посещение на папа в чужбина.