fallback

Цените на зехтина в Гърция падат за пръв път от няколко месеца

За това спомогна и ограниченото търсене от страна на търговците

29.11.2023 | 22:17 Автор: Тодор Петров

Пристигането на новата реколта, както и ограниченото търсене поради постоянно растящите цени, изглежда засега спряха "лудостта" в производствените цени на зехтина, които също се понижиха. За това спомогна и ограниченото търсене от страна на търговците, които от своя страна оказаха натиск върху цените. 

От друга страна, производителите, които макар и щастливи да видят, че продукцията им се превръща в течно злато, се сдържат, зареждайки се и надявайки се на още по-високи цени. Но въпросът е кога и дали този спад ще се пренесе на рафта, тъй като зехтинът се превърна в луксозен артикул за потребителите, които, неспособни да го купят на високи цени, са принудени да се обърнат към евтини алтернативи като масла от семена, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според участниците на пазара има спад в продажбите на рафтове, които са паднали от 25 000 тона на 18 000 тона. Световното потребление вече е намаляло значително, с до 40%, като в Испания, най-големият производител, спада със 17%, а в северноевропейските страни, където зехтинът не е част от хранителната култура, спадът вероятно ще бъде по-голям.

Най-оптимистичните прогнози обаче сочат, че е вероятно цените да паднат през следващите два месеца, но уточняват, че всичко ще зависи от търсенето от чужбина.

"В началото имахме цени от 8,5 и 9 евро за килограм, сега са 7,5-7,8 евро. Разбира се, това се дължи и на многобройните проблеми с качеството, които възникнаха тази година. Добро масло, екстра върджин, от което има е много малко тази година, ще струва повече", коментира президентът на Националната междупрофесионална организация на маслиновото масло, Емануил Янулис.

"Цената от 9,2 евро за килограм, регистрирана в края на предходния сезон, вече не съществува. На последния търг кооперацията продаде на 7,7 евро за килограм", добавя изпълнителният директор на SEVITEL Георгиос Иконому, отбелязвайки, че въпреки че не е лесно да се предвиди където цената варира, вече има спад в потреблението на международните пазари, така че намаляването на търсенето компресира предлагането на ниво производител. 

Тази година производството на зехтин в Гърция може да намалее (с около 160 000 тона) от миналогодишната златна година от 350 000 тона, но въпреки това ще надхвърли нуждите на страната (около 100 000 тона) ще бъдат покрити.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Свят
fallback