fallback

Решеният да унищожи "Хамас" Нетаняху си партнира с Мъск, но разгневи Ердоган

Израел и "Хамас" продължиха преговорите за ново удължаване на примирието

29.11.2023 | 19:04 Автор: Вяра Димова

Турският президент Реджеп Ердоган нарече израелския премиер Бенямин Нетаняху "касапина на Газа" и го обвини, че е лично отговорен за убитите в обсадената палестинска ивица. Изявлението дойде като реакция, след като от израелския кабинет потвърдиха, че крайната цел остава унищожаването на екстремистката групировка.

Словесната атака на Ердоган идва в момент, когато се водят преговори за удължаване с още дни на примирието, което изтича утре сутринта. Ердоган говори пред членове на своята управляваща партия в парламента в Анкара. По думите му опетнени са не само Нетаняху, но и всички, които го подкрепят. 

"Нетаняху, който извърши едно от най-големите зверства на последния век, вече е влязъл в историята като касапина на Газа. Петно има не само върху Нетаняху, но и върху онези, които безусловно го подкрепят", каза Ердоган.

Часове по-рано в интервю за германската "Велт ТВ" Нетаняху заяви, че Израел ще продължи военната си кампания в Газа, за да унищожи "Хамас" и след като изтече споразумението за примирие. 

"Договорихме се, че жените и децата, както и чуждестранните заложници, ще бъдат освободени първи. След като това се случи, ще продължим сраженията. "Хамас" взе властта в Газа със сила през 2007 г., извърши нападенията от 7 октомври срещу израелски населени места, при които бяха убити над 1200 души. Нямаме абсолютно никакъв друг избор, освен да унищожим "Хамас", категоричен бе Нетаняху.

Той отново обеща пощада за цивилното население в Ивицата Газа. Вчера той посети, заедно с американския милиардер Илън Мъск, кибуц, атакуван от екстремистите на 7 октомври. От израелския кабинет съобщиха, че е постигнато принципно споразумение за използването и в Израел, и в Газа на услугите за достъп до интернет чрез сателитната мрежа Starlink на Мъск.

Днес Израел и "Хамас" продължиха преговорите за ново удължаване на примирието. Досега са пуснати над 80 израелски заложници в замяна на 180 освободени палестински затворници. От "Хамас" казват, че имат готовност за удължаване с още четири дни и че полагат усилия и за трайно примирие.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback