Италия и Египет притеснени от ситуацията в Либия

Кайро има готовност да изпрати свои военни в Палестина в помощ на местната полиция

25.11.2014 | 12:59 Редактор: Красимир Кирев
Италия и Египет притеснени от ситуацията в Либия

Италианският премиер Матео Ренци и египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси се договориха за мерки за неутрализиране на терористичната заплаха от Либия и подобряване на сигурността в Близкия Изток. Двамата отбелязват, че позициите на джихадистите в Либия се разрастват. Най-лошото е, че местните симпатизират на организацията „Ислямска държава“ и мечтаят за Халифат. Същите тези граждани, всеки ден акостират на италианския бряг в препълнени лодки, чийто край понякога е насред морето. 

 
"Ние се разбрахме за две неща. Първото е, че трябва да изкореним опасността от тероризъм, която може да дойде от Либия. Тази опасност е само на 1000 км от границата с Египет. Италия не е по-далеч. И следващото нещо – в средносрочен план да допринесем за създаването на сигурна и обединена Либия,  Либия, която уважава всеки и не е заплаха за никого", коментира Ренци. 

 

За Египет, по-важната тема е стабилността на Палестина. Според ал-Сиси, създаването на Палестинска държава е най-добрият начин за успокояване на напрежението. Той предлага изпращането на временен египетски контингент, който да спомогне за възстановяване на взаимното доверие с Израел. 


"Ситуацията днес е много различна. Условията за мир са много крехки. Според мен, единственият начин за връщането на вярата на палестинските граждани е установяването на Палестинска държава. Египет, ЕС, Арабските страни – всички сме готови да търсим решение",  - думи на ал-Сиси. 


Визитата на египетския държавен глава в Италия беше първият му европейски тур, след като спечели президентските избори, последвали военния преврат и отстраняването на Мохамед Мурси.