Гутериш: Срокът на примирието в Газа е твърде кратък

ООН увеличи обема на хуманитарните доставки

27.11.2023 | 22:50 Редактор: Толя Стоянова
Гутериш: Срокът на примирието в Газа е твърде кратък

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи удължаването на примирието в Газа като "проблясък на надежда и човечност", но предупреди, че срокът е прекалено кратък, за да се посрещнат нуждите на хората в палестинския анклав. По-рано катарското външно министерство, което посредничеше за договарянето на първоначалното четиридневно спиране на огъня, съобщи, че срокът на споразумението ще бъде удължен с два дни.

ООН доставя хуманитарна помощ в Газа през граничния пункт "Рафах", който е разположен на границата с Египет. Но международната организация иска да използва и контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом", който е контролиран от Израел.

"Искрено се надявам, че ще има възможност да се използват и други гранични пунктове, защото това ще улесни разпределението и също така ще помогне на контрола от израелска страна", отбеляза Гутериш. 

По-рано неговият говорител Стефан Дюжарик призова за продължаване на преговорите в посока на трансформиране на временното примирие и цялостно хуманитарно спиране на огъня.

"ООН ще продължи да подкрепя тези усилия по всички възможни начини", се казва в изявление на Дюжарик.

"Гутериш отново призовава за незабавното и безусловно освобождаване на заложниците", държани от "Хамас", посочи неговият говорител.

"ООН увеличи обема на хуманитарните доставки в Газа през изминалите четири дни и изпрати помощи и в северните райони на палестинския анклав, които през последните четири седмици останаха в най-голяма изолация", допълни Дюжарик. 

Същевременно Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси предупреди, че ситуацията в Газа остава тежка, въпреки внесените стотици тонове хуманитарна помощ, допълва ДПА.

ООН и Палестинският Червен кръст са разпределили 1062 тона храна, 890 тона бутилирана вода, както и палатки и одеяла сред хората, настанени в четири бежански лагера. Болницата "Ал Ахли" е получила около 164 тона лекарства и медицински консумативи. Но всичко това покрива само минималните нужди. Хората все още страдат от липса на гориво, като някои жители на анклава палят касите на врати и прозорци, за да могат да готвят, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС