fallback

Призивите за оставка на Юнкер - глас в пустиня

Големите групи в ЕП нямат намерение да отстраняват новия председател на ЕК

25.11.2014 | 01:43 Автор: Красимир Кирев

Дебатите показаха, че шансовете вотът да мине са илюзорни. По всичко личи, че 76-те депутати, които го инициираха ще са единствените, които го подкрепят. Иначе вотът на недоверие не е неочакван, имайки предвид участието на много евроскептични формации, в чийто предизборни манифести дори фигурира каузата разпадане на ЕС.  В дебатите не липсваха колоритни изказвания от всички страни. 

 

Марин Льо Пен, евродепутат от френския Национален фронт:

 

Вие, г-н Юнкер, сте пряко отговорен за установяването на тази схема за укриване на данъци.  Как искате да ви повярваме, че ще работите честно и с всички сили, за да неутрализирате това, което вие сте създали?! Това е все едно да назначите Ал Капоне за шеф на сигурността или комитета по етика. Затова искаме вот на недоверие и молим всички политици, които искат да се борят с данъчните измами, да изхвърлят комисията Юнкер.

 

Жан Клод Юнкер, председател на ЕК:

 

Имам впечатлението, че намерението на инициаторите на вота  не е такова, каквото трябва да бъде – те трябва да разберат, че аз не съм приятел на големия капитал. Сигурно в по-високите ешалони на мултинационалните компании много са се посмяло, когато са чули тези обвинения. 

 

Ги Верхофстад , евродепутат от групата на АЛДЕ:

Логиката на вота е извратена, защото искате от нас да отсъждаме „Люклийкс“ още преди разследването на органите на Комисията и парламента. Това е несериозно! Искането на вот на недоверие, преди да сме създали парламентарна комисия, която да установи фактите – това е абсолютен нонсенс. 

Тази седмица новият председател на Европейската комисия трябва да обяви дългоочаквания си инвестиционен план, който да даде тласък на икономиката и заетостта в Евросъюза. Финансовите измерения на новия пакет са обещаващи – 300 млрд. евро.

 

fallback
Още от Свят
fallback