Ще има окончателно споразумение по ядрената програма на Иран, увери Хасан Рохани

Иранският президент подчерта, че във Виена се преодолени много различия

24.11.2014 | 21:14 Редактор: Мариета Иванова
Ще има окончателно споразумение по ядрената програма на Иран, увери Хасан Рохани
Ще има окончателно споразумение по ядрената програма на Иран, увери Хасан Рохани

Преговорите по иранската ядрена програма ще приключат с окончателно споразумение, заяви иранският президент Хасан Рохани в интервю за държавната телевизия, предава БТА.

Припомняме, че преговарящите страни отложиха преговорите и заложиха нов краен срок за постигането на споразумение- юни 2015.
Рохани призна, че по време на преговорите във Виена са били преодолени много различия, а позициите по други въпроси са се сближили.

По-рано днес държавният секретар на САЩ Джон Кери определи разговорите като „трудни”, но и че е бил постигнат „съществен прогрес”. Страните ще се съберат отново през декември, съобщава BBC.

Шест световни сили искат Иран да се откаже от ядрената си програма в замяна на отмяна на наложени й санкции. Техеран на свой ред отрича да разработва ядрено оръжие и твърди, че ядрената програма е само за мирни цели.

Шестте страни - Великобритания, САЩ, Русия, Китай, Франция и Германия, водят преговори с Иран за финализиране на предварителния договор, постигнат преди година в Женева.

Сега страните се споразумяха да разширят дискусиите с цел да постигнат политическо споразумение на едно по-високо ниво към 1 март и да потвърдят пълните технически детайли от споразумението към 1 юли 2015.

В това време Иран ще продължи да търпи загуби от около 700 млн. долара заради замразени активи.

След срещата във Виена държавният секретар на САЩ Джон Кери посочи: „Със сигурност няма да стоим на масата за преговори до безкрай. Но имайки предвид колко далече стигнахме миналата година, и особено през последните дни- това със сигурност не е времето да станем и да си тръгнем”.