fallback

Швейцарски музей ще приюти картини от времето на нацистка Германия

Колекцията включва над 1000 произведения, конфискувани от еврейски колекционери

24.11.2014 | 20:51 Автор: Лъчезар Вълев

Музеят по изкуствата в швейцарската столица Берн се е съгласил да приеме стотици произведения на изкуството, конфискувани от евреи по времето на нацистка Германия. Колекцията, включваща над 1000 произведения на стойност над 1 млрд евро, е завещана от германския колекционер и търговец на изкуство Корнелиус Гурлит. Ценната сбирка беше открита при обиск в дома му през февруари 2012 г. Тогава прокурори и следователи се натъкнаха на творби на Пикасо, Матис и Реноар.

Корнелиус Гурлит е син на търговец на произведения на изкуството, който е бил натоварен от Хитлер с мисията да помогне за грабежа на велики творби от музеи и еврейски колекционери, много от които са загинали в газовите камери.

Преди смъртта си през май тази година 81-годишният Гурлит определил музея в Берн като свой „единствен наследник“. Директорът на музея в Берн, Кристоф Шойблин, заяви, че ще приеме завещанието на Гурлит.

"Настоятелството на музея на изкуствата в Берн реши да приеме колекцията на Корнелиус Гурлит. В същото време управителният съвет отново подчертава, че решението дойде като изненада за всички. От друга страна г-н Гурлит очевидно е избрал музеят на изкуствата в Берн, като единствен приемник на базата на ясно обсъждани и добре обмислени мотиви", заяви Шойблин .

Музеят обеща да работи с германските власти, за да се гарантира, че всички заграбени произведения в колекцията ще бъде върнати на законните си собственици.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback