Американските войски остават в Полша и Прибалтика до края на 2015 г. заради „руската агресия“

Страните от НАТО трябва да бъдат единни пред опитите на Русия да „заплашва“ съседите си

24.11.2014 | 18:20 Редактор: Лъчезар Вълев
Американските войски остават в Полша и Прибалтика до края на 2015 г. заради „руската агресия“

Американските войски и бойна техника ще останат в Полша и балтийските страни през цялата следваща година, за да възпират руската агресия. Това заяви главнокомандващият американските военни части в Европа ген. Фредерик Бен Ходжис по време на посещението си във Вилнюс. През април Съединените щати изпратиха около 600 войници в четирите държави в отговор на намесата на Русия в кризата в Източна Украйна и анексирането на полуостров Крим.

Бен Ходжис заяви, че страните от НАТО трябва да бъдат единни пред опитите на Русия да „заплашва“ съседите си с военни учения и честите нарушения на въздушното пространство. По думите му дисциплината и единството на нациите са много важни в този момент, за да не стане така, че малки инциденти да доведат до нещо, което не бива да се случва.

"Ще има американски въоръжени сили в Литва, както и в Естония и Латвия и Полша дотогава, докато присъствието им е необходимо за сдържане на руската агресия", както и да уверим нашите съюзници. Планирали сме смените на войниците за следващата година. Определени са подразделенията, които ще бъдат разположени тук", заяви Ходжис.

През последния месец европейските членки на НАТО проведоха редица учения, в които взеха участие стотици военнослужещи. Алиансът увеличи и броя на самолетите, които охраняват въздушното пространство на региона.

Преди седмици за пореден път НАТО обвини Русия, че изпраща подкрепления и въоръжение на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Москва отрича да участва в бойните действия, независимо че открито заявява политическата си подкрепа за проруските сепаратисти, наричани от Кремъл "опълченци".