fallback

На практика няма шанс за компромис по иранската ядрена програма

Големите различия в позициите на преговарящите могат да удължат преговорите с 1г.

24.11.2014 | 08:47 Автор: Красимир Кирев

Двете страни в разговорите във Виена имат сериозни различия не по техническите въпроси и малките детайли, а около основните клаузи в бъдещо споразумение – обхватът на иранската програма за обогатяване на уран и сроковете, в които санкциите срещу Иран ще бъдат облекчени.

Затова фокусът на дискусиите във Виена бавно се ориентира към това дали срокът да бъде удължен и за какъв период.

Външният министър на Великобритания Филип Хамънд откровено заяви:

"Всички сме фокусирани върху постигането на споразумение, но не искам да ви давам напразни надежди. Имаме много път да извървим, за да се справим с този толкова тежък и толкова комплексен проблем. Ще се опитаме да постигнем краен компромис!"

Френският му колега Лоран Фабиус добави:

"Не искам да говоря за резултат. Продължаваме да работим. Имаме краен срок до понеделник вечер да сближим позициите си. Нека бъдем позитивни и да преговаряме спокойно."

Цената на евентуален провал би могла да бъде много висока.

Преговорите са кулминация на много усилия в последните 12 месеца, последвали временното споразумение в Женева преди една година.

Иран ще остане обект на сериозни санкции, напрежението с Израел и Саудитска Арабия ще остане константна величина, а Западът ще изпадне в затворен кръг, предвещаващ безкрайно проточване на преговорите.

 

fallback
Още от Свят
fallback