Иракските и кюрдските бойци пристъпват от защита в нападение срещу джихадистите

24.11.2014 | 08:42 Редактор: Красимир Кирев
Иракските и кюрдските бойци пристъпват от защита в нападение срещу джихадистите

Иракските сили за сигурност и кюрдските бойци са преминали от защита, към устойчиво настъпление срещу джихадистите. Това отбелязват политически анализатори от Близкия Изток пред Ройтерс. Думите им се потвърждават и на бойното поле – шиитските милиции са си върнали контрола на два града северно от Багдад, които в последните месеци бяха под непрекъснатия контрол на организацията Ислямска държава.

С цената на десетки жертви, бойците пешмерга и иракските сили изтласкаха джиахдистите от градовете Jalawla и Saadiya, разположени на 115 км североизточно от столицата. Голяма част от населението там е изоставило домовете си, заради насилието.  Друг успех от миналата седмица е прекратяването на обсадата на най-голямата петролна рафинерия в Ирак. Ислямска държава пък печели позиции в провинция Анбар. В момента се водят ожесточени сражения за нейната столицата – Рамади. В тях активно участват военновъздушните сили на международната коалиция срещу джихадистите. 

Политическият анализатор Салам ал-Зубади посочва:  Тези победи не са случайно постигнати. Те са резултат от стратегическа промяна от защита към атака! Зад нея стоят много причини от вътрешен и външен характер.


Според експертите, зачестилите бойни успехи на иракските сили се дължат на подобрената тактическа подготовка, заради сътрудничеството с американските съветници. Разузнаването работи много по-ефективно, а координацията между лидерите на кюрдските бойци и централното правителство в Ирак е значително засилена.