fallback

"От страх вече не искат да спят": Ужасът на децата в Ивицата Газа и Израел

Много от тях са останали сирачета

20.11.2023 | 17:02 Автор: Вяра Димова

Когато на 7 октомври "Хамас" нападна израелските селища близо до границата с Газа и започна да избива хора, никой не беше пощаден - деца също бяха избивани или отвлечени. Терорист, задържан след атаката, разказва впоследствие пред израелските власти за ужасяващите събития в една от къщите: "Чухме от едно от убежищата плач на деца. И започнахме да стреляме нататък дотогава, докато не стане тихо".

По данни на израелските медии "Хамас", която е определена за терористична организация от САЩ, ЕС и други държави, държи за заложници 38 деца и младежи, включително бебе на девет месеца. Израелското социално министерство информира, че 21 деца са останали сираци след нападението на терористите.

Децата в Южен Израел са особено тежко засегнати. Сапир Фишер-Тургеман от Ашкелон, която има две деца, споделя: "Виждаме, че от началото на войната насам децата ни са станали по-агресивни и по-нетърпеливи". Въпреки че родителите полагат големи усилия да държат децата си встрани от новините за сраженията.

Други родители от Израел казват, че от страх децата им вече не искат да спят в леглата си. Осемгодишно момиченце, оцеляло от зверствата, спяло само под кревата.

"За тях е трудно да стоят през цялото време вкъщи. Но ние нямаме избор, тъй като почти няма места по улиците или по детските площадки в Ашкелон, в които да сме на сигурно място от ракетите", обяснява Фишер-Тургеман, цитиран от DW.

Историята на 12-годишната Лиел Хецрони разтърси цял Израел. Макар смъртта ѝ да не бе потвърдена официално, семейството ѝ реши да организира траурна церемония, на която вместо трупа на детето бяха погребани нейни лични вещи, някои дрехи и любимата ѝ играчка.

"Там, където беше тя, не оцеля никой. Ние не сме религиозно семейство и официалното погребение не ни е толкова важно", каза неин роднина пред израелските медии. 40 дни след нападението момичето все още не е идентифицирано.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback