Времето за споразумение между Иран и Запада изтича

САЩ и Германия заявиха, че разликата в позициите остава огромна. Техеран пък намекнаха, че е готов да удължи срока за постигане на компромис

23.11.2014 | 12:08 Редактор: Красимир Кирев
Времето за споразумение между Иран и Запада изтича

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призна за съществена разлика в позициите и намекна, че Западът няма да направи лесно компромис. „Ние действаме внимателно за постигането на споразумение, което обаче не изглежда близо“ заяви той, след като отложи пътуването си за Париж, за да проведе четвърта среща в рамките на 3 дни с иранския външен министър Мохамад Зариф.


Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер от своя страна нарече преговорите конструктивни, но добави: „Това не трябва да маскира факта, че все още нямаме съгласие по много аспекти“.


Агенция „Франс прес“ пък цитира свои източници, според които Иран е готов на едногодишно удължаване на преговорите. Възможно е и по-кратко удължаване, в рамките на 6 месеца. Каквото и да бъде то обаче създава риск от влизане в безкраен кръг на преговори и проточване, което трудно ще завърши с ефективно споразумение.