Властите в Кения: Терористичният акт цели подпалване на война

23.11.2014 | 08:55 Редактор:
Властите в Кения: Терористичният акт цели подпалване на война
Властите в Кения: Терористичният акт цели подпалване на война

Терористичният акт в Кения, с убийството на 28 души в автобус, е опит за иницииране на религиозна война. Това обявиха от администрацията на кенийския президент Ухуру Кениата. Властите призовават за обединение след като вчера бойци на групировката Ал-Шабаб щурмуваха автобус и убиха всички пътници, които не са мюсюлмани.

Сомалийската терористична групировка пое отговорността за атаката. Съобщава се, че трима от пасажерите на автобуса са спасили живота си в последния момент, след като са цитирали текстове от Корана. В офанзивата срещу автобуса са участвали около 100 бойци на Ал-Шабаб. По думите им, атаката в отговор на нападенията на джамии в град Момбаса , които най-вероятно се складира оръжие и се обучават екстремисти. 


Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун остро осъди терористичния акт. Кенийските власти пък веднага започнаха търсене на извършителите. Вътрешното министерство на страната обяви, че армията е унищожила лагер на нападателите с помощта на военни хеликоптери. При действията са загинали няколко от муджихидините.


Откакто през 2011 г. Кения разположи свои военни по границата със Сомалия, североизточната част на страната стана обект на атаки от страна на терористите. Повечето от тях са насочени към кенийските сили за сигурност, но има и такива, които пряко целят хуманитарни работници.