Вирусът ебола може да бъде овладян до средата на следващата година

За да стане това обаче, финансовата помощ за борба с епидемията трябва да бъде увеличена и да не бъде допускано успокоение с постигнатите досега резултати

22.11.2014 | 12:53 Редактор:
Вирусът ебола може да бъде овладян до средата на следващата година
Вирусът ебола може да бъде овладян до средата на следващата година

Ген. секретар на ООН Бан Ки-мун, президентът на Световната банка Джим Йонг Ким и ген. директор на Световната здравна организация Маргарет Чан  проведоха разговор във Вашингтон и за пръв път дадоха обнадеждаващи сигнали, че е на лице напредък в борбата с ебола. Иначе казано, предприетите действия вече не изостават от темпа на разрастване на епидемията.

"Резултатите остават непостоянни. На повечето места броят на заразените расте. Имаме нужда от повече обучени международни екипи и здравни работници. В това време трябва да избягваме забраните за пътуване и зачестилата дискриминация срещу медицинските служители", заяви Бан Ки-мун.
 

Маргарет Чан от СЗО допълни:

Да, ние виждаме начални сигнали на надежда. Случаите се стабилизират. Но както каза и генералният секретар на ООН, на лице са локации, в които броя на болните нараства. Затова успокояване или подценяване на ситуацията биха ни изиграли лоша шега. 

В предишните месеци ООН прогнозира, че 1 млрд. долара биха били достатъчни, за да се овладее епидемията. Наскоро обаче прогнозата беше коригирана на 1,5 млрд. долара. 
Иначе светът продължава да следи непрекъснато нарастващия брой на жертвите от вируса и заразените от него. По последни данни той достига респективно 5,459 и 15,351.