fallback

Разнопосочни реакции след обявената от Обама имиграционна реформа

Републиканците й се противопоставиха. Обама е категоричен, че няма избор. Мексиканският президент Енрике Пеня Нието нарече законовата инициатива най-значителния ход от десетилетия насам

22.11.2014 | 09:15 Автор: Красимир Кирев

Републиканците разкритикуваха президента Обама и го обвиниха, че превишава правомощията си. Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър нарече действията на Обама саботаж на възможността за междупартийно споразумение по ключовата реформа. Едноличното му действие беше сравнено с поведение на крал или император, без да има общо с демократичния процес. 

Републиканците  обаче са изправени пред дилемата как да се противопоставят на имиграционната реформа, без в това време да загубят изцяло подкрепата на избирателите от чужд произход, необходима им през следващите избори. За Обама обаче дилема няма. В Лас Вегас той недвусмислено заяви, че няма да се подаде на натиска!

"С членовете на Конреса продължаваме работа, за да може реформата да стане постоянна реалност. Трябва да предприемем действия, които да направят системата по-честна. Знам все пак, че няма да можем да направим всичко, което искаме", каза държавният глава.

Подкрепата за Обама е голяма и в Мексико – държавата, която генерира най-много нелегални имигранти в САЩ. Енрике Пеня Нието, президент на Мексико, коментира: 

"Реформите са най-важните от няколко десетилетия насам. Ползата от тях ще е предимно за имигрантите от Мексико, но тези, които живеят в САЩ от няколко години. Законът признава приноса на мексиканците в развитието на нашата съседна държава!"

Десетки активисти се събраха пред Белия дом и засвидетелстваха одобрението си за реформата. С лозунги „Благодарим ти президент Обама“ и “Да ние можем“ те обявиха историческа победа на милиони семейства.

 

fallback
Още от Свят
fallback