Освиркаха Порошенко на "Майдана"

21.11.2014 | 17:42 Редактор: Мартина Ганчева
Освиркаха Порошенко на

Украинският президент Петро Порошенко беше освиркван по време на церемонията за отдаване на почит на жертвите на "Майдана". Днес се навършва една година от началото на сблъсъците в Киев. Хиляди близки и роднини на жертвите се събраха на площада в украинската столица.

Разочарованите близки крещяха срещу Порошенко: "Кой е героят за теб, Порошенко?", "Къде са техните убийци?" и "Долу Порошенко“. Това е първата обществена проява на гняв срещу Порошенко, който беше избран за президент, след като Виктор Янукович избяга от страната.

На 21 ноември 2013 година тогавашният проруски режим на Украйна отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС в полза на засилено сътрудничество с Русия. Това предизвика вълна на недоволство и проевропейски демонстрации в сърцето на Киев – централния площад Майдана. През февруари се стигна до кървави сблъсъци. Близо 100 души загинаха при все още неизяснени обстоятелтва. След убийствата тогавашният президент Виктор Янукович избяга в Русия и беше свален от власт. На 25 май на негово място беше избран прозападният милиардер Петро Порошенко.

На фона на емоциите от спомена за 21 ноември 2013 лидерите на пет партии, които влизат в състава на Върховната рада, подписаха коалиционно споразумение. Основните приоритети в документа са курсът на евроинтеграция на Украйна, влизането в НАТО, предложение за отмяна на депутатския и съдебния имунитет, а също и процедура за импийчмънт на президента. „В документа се предвиждат сложни, болезнени, но необходими реформи“, предупреди досегашния премиер Арсений Яценюк и допълни -  „Отговорност за тези реформи ще носят президентът, парламентът и правителството“.

По-рано през деня Яценюк обсъди сформирането на новата коалиция във Върховната рада и с гостуващия в Киев американски вицепрезидент Джо Байдън. Байдън припомни на Яценюк, че целият свят очаква процесът по създаване на коалиция да бъде финализиран.