Каква е сделката, която Обама предлага на нелегалните емигранти

Обръщение на Барак Обама, президент на САЩ

21.11.2014 | 15:30 Редактор: Георги Стоянов
Каква е сделката, която Обама предлага на нелегалните емигранти

Ние предлагаме следната сделка. Ако сте били в Америка повече от 5 години, ако имате деца, които са американски граждани или имат право легално да пребивават в страната, ако се регистрирате, нямате криминално досие и сте склонен да плащате данъците, които ви се полагат, вие ще може да подадете молба да останете в страната временно, без да се страхувате, че могат да ви депортират.

Може да излезете от сенките и да легализирате престоя си тук. Това представлява тази сделка. Нека да сме наясно и какво не представлява.

Тази сделка не включва хора, които са пристигнали в страната наскоро. Тя също така не важи и за хора, които могат да пристигнат в Америка нелегално в бъдеще.

Тя не ви гарантира гражданство или правото да останете тук за постоянно, както и не ви гарантира същите социални придобивки, на които се радват американските граждани.

Само конгресът може да направи това. Всичко, което казваме, е, че няма да ви депортираме.

Някои от критиците на тази инициатива я наричат амнистия. Тя не е такава. Амнистия е имиграционната система, която имаме днес.

Милиони хора, които живеят тук без да плащат данъци, които не играят по правилата.

Политиците използват проблема, за да плашат хората и да печелят гласове, когато дойдат избори.

Това е истинската амнистия. Да оставим тази неработеща система такава, каквато е сега.

Масова амнистия би била несправедлива. Масова депортация би била както невъзможна, така и в противоречие с нашите ценности.

Става въпрос за отчетност. Един умерен и разумен подход. Ако отговаряте на критериите може да излезете от сенките без да се притеснявате от закона.

Ако имате криминални прояви ще бъдете депортиран. Ако планирате да влезете в Съединените щати нелегално, рискът да ви хванат и да ви върнат обратно сега е дори още по-голям.