Една година от началото на протестите на Майдана в Киев

Всичко започва с няколко десетки души на 21 ноември 2013 г на Майдан Незалежности

21.11.2014 | 13:19 Редактор: Лъчезар Вълев
Една година от началото на протестите на Майдана в Киев

На 21 ноември Украйна отбелязва една година от началото на протестите срещу управлението на президента Виктор Янукович, прераснали в продължилото месеци наред противопоставяне в центъра на Киев, известно като Майдан. Преди седмица днешната дата бе обявена с указ на президента Петро Порошенко за държавен празник, като Деня на революцията на достойнството.

Всичко започва с няколко десетки души, събрали се вечерта на 21 ноември 2013г на Майдан Незалежности или площад Независимост в центъра на Киев. Хората постепенно се увеличавата, като към 22 часа те вече са над 1500. Мнозина носят топли дрехи и завивки, твърдо решени да не си тръгват. Организирани през социалните мрежи, започват да пристигат журналисти, обществени дейци, опозиционни политици и депутати.

Причината за недоволството е подготвяният от президента Виктор Янукович завой на Изток в посока Москва. Броени дни преди срещата във Вилнюс на Европейския съюз за Източното партньорство с бившите съветски републики, правителството на Никола Азаров внезапно обявява, че Украйна замразява подготвеното за подписване Споразумение за интеграция и ще търси по-близки отношения с Русия.

Кървавите сблъсъци в средата на февруари и бягството на Янукович в Русия с помощта на руската армия белязаха най-критичната фаза от съществуването на Украйна си като независима държава от 1991г. насам. Настоящият президент Петро Порошенко определя бунтът като изключително труден тест за Украйна, при който украинците демонстрираха своята европейска принадлежност, достойнство и желание за свобода.

Днес в центъра на Киев ще има мемориални събития, полагане на цветя и палене на свещи, а за вечерта е предвидено провеждането на народно събрание. Мерките за сигурност са подсилени и заради гостуването на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън и подготвяните неофициални акции на националисти. Те искат да бъде приета декларация, обявяваща Майдана за висша власт, като се заканват да защитават идеята си с всички възможни средства.