fallback

Порошенко: Няма да допусна сценария от Приднестровието в Източна Украйна

Украинският президент се срещна В Молдова с Бронислав Коморовски и Николае Тимофоти.

20.11.2014 | 20:46 Автор: Лъчезар Вълев

Няма да допусна сценария от Приднестровието да се осъществи в Източна Украйна.Това заяви украинският президент Петро Порошенко в Молдова, където се срещна с полския си колега Бронислав Коморовски и държавният глава на Молдова Николае Тимофоти. Основните теми на разговорите са сигурността в Източна Европа и поведението на Русия.

Петро Порошенко заяви, че Украйна ще продължи европейският си път на интеграция, като подчерта, че не съществува друга алтернатива пред Киев. По думите му продължаващата война в страната не е извинение за спиране на реформите. Порошенко призова спазването на договореното в Минск на 5 септември примирие да става не само на думи, но и на дела. Украинският президент каза още, че е изключително важно за Украйна това, че Молдова продължава пътя си на европейска интеграция. Преди срещата от полското президентство обявиха, че страната иска да подкрепи про-европейския стремеж на Киев и Кишинев, но преди това задача номер едно е възстановяване нa сигурността в Донбас.

Междувременно ООН обяви, че над 4000 души са загинали в конфликта Източна Украйна от април насам, а ранените са близо 10 000. Според последният доклад на организацията над 900 от загиналите са били убити след договореното на 5 септември примирие в Минск.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback