Нова "френска връзка" с джихадистите

Призив в Twitter за включване към ИД в Ирак и Сирия

20.11.2014 | 08:22 Редактор: Красимир Кирев
Нова

Трима джихадисти от френски произход призоваха мюсюлманите във Франция веднага да заминат за Ирак и Сирия и да се включат в редиците на "Ислямска държава"

Френските джихадисти пуснаха видео в Twitter, в което питат: „Какво още чакате?“. Кадрите показват как тримата джихадисти символично изгарят френските си паспорти, а след това правят призив към френските мюсюлмани, държейки в ръцете си автомат. Във видеото тримата се идентифицират като Абу Осама ал-Фаранси, Абу Мариям ал Фаранси и Абу Салам ал-Фаранси. Първият от тях заявява:

"В името на Аллах! Това е съобщение от вашите френски братя, за всички мюсюлмани, които все още живеят в държавата на неверниците. Какво още чакате? Защо не се борите за исляма? как приемате да работите в държавата на неверниците, когато Аллах ви призовава за велики дела? Джихад в името на Аллах! Вие подсилвате тяхната икономика, плащате данъци, които те използват, за да се бият с нас – да убиват нашите сестри, нашите жени и деца". 

Още по темата

Видеото съдържа послание не само към Франция, но и към всички западни държави, възприети то джихадистите като врагове. „Муджихидините по целия свят няма да пропуснат всяка възможност да ви накажат. Докато ни бомбардирате, няма да сте в безопасност“, казва единият от бойците. 

Междувременно френските власти обявиха името на втория техен съгражданин сред джихадистите, участвал в масово убийство на сирийски военни и американския заложник. Името му е Мишел Дос Сантос.

Местните власти в Шампини сюр Марн, където е роден и израснал дос Сантос, нарекоха действията му мерзост и призоваха държавата, институциите и властите в страната да се противопоставят по-силно на радикализма. 

В това време френското министерство на отбраната обяви, че изпраща допълнителни 6 военни самолета Мираж, които да засилят бомбардировките срещу цели на „Ислямска държава“.

Засега възможност за изпращане на сухопътна военна мисия не се обсъжда.