Зеленски: Причиняваме тежки загуби на врага на стратегическа точка на бойното поле

При Угледар се водят едни от най-ожесточените боеве от началото на руската инвазия в Украйна

02.11.2023 | 15:04 Редактор: Елеонора Танева
Зеленски: Причиняваме тежки загуби на врага на стратегическа точка на бойното поле

Украинските сили отблъснаха нова руска атака близо до град Угледар в източната Донецка област и продължават опитите си да пробият руските отбранителни линии на юг, каза днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

За Угледар, който е контролиран от украинските сили стратегически град на пресечната точка между източната и южната фронтова линия, се водят едни от най-ожесточените боеве от началото на руската инвазия в Украйна.

"Имаше опит от страна на врага да напредне в посока Угледар, но нашите сили го спряха, причинявайки тежки загуби на врага: десетки единици бойна техника, много убити и ранени войници", написа Зеленски в Telegram.

Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди тази информация от независими източници. Украинската армия каза, че през последните седмици боевете на източния фронт са ескалирали.

Украинските въоръжени сили съобщиха, че руските сили се опитват да се прегрупират и да възстановят загубите си близо до източния град Авдеевка, преди да предприемат нови атаки.

"Врагът продължава да се опитва да обкръжи Авдеевка, но вече не толкова активно - врагът се опитва да се прегрупира и да възстанови загубите си, за да продължи атаката", каза Олександър Щупун, говорител на украинското военно командване "Таврия", цитиран от БТА.

Русия поднови опитите си да обкръжи града в средата на октомври, опитвайки се да изтощи украинските сили чрез постоянни залпове с артилерийски огън и вълни от настъпващи пехотинци и бойни машини, съобщиха украинските власти.

Снимка: БГНЕС